Tid og sted
Om kurset
Denne samlingen vil gi deg kompetanse i å gi andre leger opplæring i klinisk kommunikasjon. Kvaliteten på kommunikasjon mellom lege og pasient er avgjørende for vellykket behandling. Kvaliteten på kommunikasjon er også avgjørende for god supervisjon og veiledning, og dere vil kjenne igjen rammeverket fra de tidligere samlingene.
Dere vil få innføring i en veldokumentert metode ”Fire gode vaner”, som integrerer teori og ferdighetstrening. Programmet er utviklet av Kaiser Permanente i USA , for å bedre kommunikasjonsferdigheter hos helsepersonell, og er også utprøvd i Norge og har vist å ha en gunstig effekt (Gulbrandsen mfl ., 2008, 2009; Jensen mfl ., 2010; Stein mfl ., 2005).
De fire gode vaner som legene trenes i er:
- Invester i begynnelsen: Etabler kontakt tidlig, få fram hva pasienten har på hjertet, planlegg konsultasjonen sammen med pasienten.
- Få frem klientperspektivet: Utforsk pasientens forståelse, sjekk forventningene til deg, få fram betydningen for symptomene for dagliglivet.
- Vis empati: Vær åpen for pasientens følelser, gi tydelig uttrykk for empati også nonverbalt, vær oppmerksom på dine egne reaksjoner
- Invester i avslutningen: Gi diagnostisk og annen relevant informasjon, frem læring og mestring, involver pasienten i beslutningen, avslutt og sjekk ut på en ryddig måte.
Læringsmål og læringsutbytte
LM 14, 15, 16, 18
Etter gjennomført kurs skal deltakerne:
- Ha kunnskap om betydningen av god kommunikasjon og kjennskap til grunnleggende kommunikasjonsteori.
- Kunne bruke kommunikasjon effektivt for å innhente og forstå pasientens perspektiver som grunnlag for presis diagnostikk.
- Kunne kommunisere med andre slik at det styrker deres muligheter til å formidle relevant informasjon til en tredjeperson (pasient, annet helsepersonell osv.).
- Kjenne styrker og svakheter i egne kommunikasjonsferdigheter og vite hvordan man kan få tilbakemeldinger og oppdatere sine ferdigheter.
- Kunne lede/fasilitere Fire gode vaner-kurs.
Program
Litteratur
Kommunikasjon som verktøy - Håndbok i kommunikasjonstrening på sykehus -Diakonhjemmetmodellen. Finnes elektronisk på Diakonhjemmets nettside (diakonhjemmet.no).
Deltakere
Maks 16 deltakere.
NB! Deltakelse på kurset er reservert til tidligere deltakerne på TTT kurset (kull1-6). Deltakere må ha gjennomført Fire gode vaner-kurs i forkant av kurset.
Kurskomité
Pål Gulbrandsen
Frode Jordal
Lill Anette Øyen
Ingrid Hyldmo
Kursavgift
NOK 8000,- (inkludert lunsj).
Det tas forbehold om indeksregulering.
Kontakt
RegUt Helse Sør-Øst
regutkurs