Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Fagkurs
Epilepsi (NEV, KNF)
Kurset inngår i Helsedirektoratets anbefalinger for spesialistutdanning i nevrologi og klinisk nevrofysiologi. Se under om kursgodkjenning i gammel ordning.
Dersom det ikke er publisert datoer på kurset vil det publiseres så snart tidspunkt er avklart med kursleder, som hovedregel seks måneder før kursstart.
Maks 40 deltakere. LIS er ansvarlig for å innhente aksept for kursdeltakelse fra arbeidsgiver før påmelding.
Kurset er primært rettet mot leger i spesialisering innen nevrologi og klinisk nevrofysiologi. LIS i andre relevante spesialiteter (psykiatri, nevroradiologi, nevrokirurgi) vurderes dersom det er ledige plasser.
Etter fullført epilepsikurs for leger i spesialisering (LIS) i Norge skal deltakerne ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
Forstå de underliggende mekanismene ved epilepsi, inkludert genetiske, strukturelle, funksjonelle og metabolske faktorer.
Kjenne til ulike typer epileptiske anfall og syndromer, samt deres kliniske presentasjoner.
Ha innsikt i diagnostiske verktøy og metoder for epilepsi, som (s)EEG, avansert MR og genetiske tester.
Være oppdatert på aktuelle behandlingsstrategier, inkludert medikamentell behandling, kirurgiske inngrep og andre terapeutiske tilnærminger.
Ferdigheter:
Utføre en grundig klinisk vurdering av pasienter med mistenkt epilepsi, inkludert anamneseopptak og nevrologisk undersøkelse.
Tolke resultater fra diagnostiske undersøkelser som EEG og bildediagnostikk i konteksten av epilepsiutredning.
Utvikle individuelle behandlingsplaner basert på pasientens spesifikke epilepsitype, komorbiditeter og livssituasjon.
Gjenkjenne og håndtere akutte epileptiske tilstander, som status epilepticus, på en effektiv og sikker måte.
Generell kompetanse:
Kommunisere tydelig og empatisk med pasienter og pårørende om diagnosen epilepsi, behandlingsmuligheter og prognose.
Samarbeide tverrfaglig med andre helseprofesjoner for å sikre en helhetlig tilnærming til pasienter med epilepsi.
Vurdere og adressere psykologiske og sosiale aspekter ved epilepsi, inkludert pasientens livskvalitet og deltakelse i samfunnet.
Engasjere seg i kontinuerlig faglig oppdatering og kvalitetsforbedring innen epilepsibehandling.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål i nevrologi*:
Nevrologisk tjeneste ved annen enhet NEV-005 Sjeldne nevrologiske lidelser og generell nevrologi Spesifikke prosedyrer og undersøkelser NEV-013 Nevrofarmakologiske tester Epilepsi og andre anfallssykdommer NEV-035 Utredning, diagnostikk, behandling og oppfølging NEV-036 Status epileptikus NEV-037 EEG-forandringer ved epileptisk anfall hos voksne
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål i klinisk nevrofysiologi*:
Basale nevrovitenskapelige kunnskaper KNF-003 Sentralt og perifert nervesystem og muskelsystemet EEG KNF-004 EEG-metoder - de vanligste Klinisk nevrologi KNF-029 De vanligste nevrologiske sykdommene
*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi RegUt HN beskjed.
Temaene for kurset:
Grunnleggende forståelse av epilepsi: Forelesninger om anfallsklassifikasjon, etiologi, basale mekanismer, og hjernenettverk gir deltakerne en solid kunnskapsbase, som støtter læringsmålet om å forstå årsaker og mekanismer bak epilepsi.
Diagnostiske metoder: Temaer som genetikk, nevrofysiologi, nevroradiologi, og nevrometabolisme gir en oppdatert innsikt i diagnostikk og differensialdiagnostikk, knyttet til ferdigheter i å tolke relevante undersøkelser.
Farmakologisk og akutt behandling: Fokus på anfallsforebyggende legemidler, bivirkninger, status epilepticus, og SUDEP dekker læringsmålene for å utvikle og gjennomføre behandlingstilnærminger og håndtere akutte tilstander.
Tilpasset oppfølging: Diskusjoner om psykiatri og epilepsi, eldre og epilepsi, samt gruppeundervisning med kasuistikker adresserer behovet for en helhetlig og tverrfaglig tilnærming til pasientbehandling.
Spesifikke pasientgrupper: Epilepsi hos barn, ungdom og kvinner behandles for å bygge kunnskap om tilpasset behandling for ulike demografiske grupper.
Avansert behandling: Medikamentrefraktær epilepsi, ketogen diett, nevromodulerende behandling, og epilepsikirurgi dekkes i detalj for å gi kompetanse i avanserte behandlingsmetoder.
Praktiske øvelser og eksamen: Gruppeundervisning med kasuistikker og avsluttende eksamen sikrer at deltakerne anvender teori i kliniske situasjoner og evalueres på oppnådd læring.
Anbefalt kunnskap/erfaring
Leger i senere faser av spesialiseringen prioriteres fremfor de i tidlig fase.
Litteratur
Kursmateriell fra undervisere (det vil deles en lenke med kursmateriell før kurset).
Eventuelt anbefales «Epilepsy: A Comprehensive Textbook» av Engel et al. (3. utgave).
Kursplasser prioriteres etter gjennomført tellende tjeneste til spesialiteten kurset er anbefalt for. LIS1-tjeneste og eventuelle permisjoner skal ikke regnes med. Når du melder deg på, skal du oppgi hvor mange måneder tellende tjeneste du kommer til å ha ved kursets start. Les mer her om hva som er tellende tjeneste: Opptak – prioriteringskriterier, venteliste og supplerende opptak.Opptaksprosessen er tillitsbasert, og RegUt legger til grunn at informasjonen søkere oppgir er riktig.
Ved servering av lunsj tilkommer 300,- per pers per dag.
NB! Det tas forbehold om indeksregulering. Kursavgift refunderes ikke dersom avmelding kommer senere enn 1 måned før kursstart. Kursavgift refunderes ikke dersom deltaker ikke møter eller ikke fullfører kurset. Dette gjelder uansett grunn, inkludert sykemelding.
Annen informasjon
Epilepsi gikk fra å være et emnekurs til nasjonalt anbefalt kurs i 2024. Det tidligere kurset "Nevrokjemi og klinisk nevrofarmakologi" har blitt integrert i dette kurset.