We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
logo Spesialisthelsetjenesten, felles nettløsning

Om de regionale utdanningssentrene

De regionale utdanningssentrene for leger i spesialisering (RegUt) skal bidra til bedre kvalitet i spesialistutdanningen.

Kontakt oss

Regionale utdanningssentre for leger i spesialisering

RegUt jobber regionalt og tverregionalt med å etablere godt samarbeid om utdanning og fremme kompetanse om veiledning, supervisjon og kompetansevurdering. Sammen legger vi til rette for tverregional samordning av endringsprosesser for læringsmål og Helsedirektoratets anbefalinger om læringsaktiviteter, og sørger for kurs for alle sykehusspesialitetene.

De fire utdanningssentrene er opprettet av de regionale helseforetakene (RHF) på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, i samsvar med spesialistforskriften §4. Sentrene skal «ivareta læringsaktiviteter og andre oppgaver i ny ordning for legenes spesialistutdanning» og er organisert i hvert sitt regionssykehus (Universitetssykehuset i Nord-Norge, St. Olavs hospital, Helse Bergen og Oslo universitetssykehus).

RegUts mandat (PDF)​ ​er tverregionalt og beskriver formål, organisering, rapportering, samarbeidsforhold og hovedoppgaver, med denne innledningen:

Ny modell for spesialistutdanning av leger gir helseforetakene ansvar for planlegging og gjennomføring av utdanningsløpene for legene i spesialisering.

Formålet med de regionale utdanningssentrene er:

  • Bedre kvalitet, effektivitet, forutsigbarhet og progresjon i utdanningsløpene.
  • Bedre kvalitet på utdanningen gjennom å etablere et godt samarbeid om utdanningsløp, læringsaktiviteter, veiledning og kompetansevurdering slik at en oppnår et likeverdig utdanningstilbud regionalt og nasjonalt.

  • Arbeidsgiveransvar, lederstøtte og generell rapportering går til/gis av regionsykehusets ledelse.
  • Regionssykehuset bemanner det regionale utdanningssenteret med tilstrekkelig og relevant kompetanse i henhold til oppgaver som tilligger senteret.
  • Ressurser tilpasset oppgavene avklares i dialog mellom RHF og regionsykehus.
  • Hvert RegUt har strukturert tilgang til HR-direktør og fagdirektør/utdanningsdirektør i sitt RHF for avklaringer regionalt.
  • Tverregional rapportering og beslutning foregår gjennom tverregional koordinerende arbeidsgruppen (TKA), som består av de fire regionale fagdirektørene, HR-direktørene og tillitsvalgte. Her tar RegUt opp saker som ikke kan/bør avklares regionalt eller mellom RegUtene.

RegUt-lederne har faste møter som bidrar til samordning og harmonisering. Ansvaret for innkalling, møteledelse, referat og tverregional sekretariatsfunksjon roterer mellom regionene annethvert år. Ansvarlig RegUt omtales i perioden som koordinerende RegUt, og legger også frem saker som krever tverregional samordning i TKA.​​​

Felles tverregionale rutiner publiseres på spesialisthelsetjenesten.no/lis og holdes oppdatert av den som har utarbeidet dokumentet, i samarbeid med nettredaktør. RegUt HSØ, ved leder, har redaktøransvar for nettsiden.

Felles dokumenter

I dokumentene under redegjør vi for 

  • hvordan vi behandler forslag om endringer i henholdsvis Helsedirektoratets anbefalinger om læringsaktiviteter og læringsmålene i spesialistforskriften

Spesialitetskontaktansvar

Ansvaret for oppgavene RegUt skal utføre innen hver spesialistutdanning er fordelt regionvis og omtales som spesialitetskontaktansvar​.

Spesialitetsvise råd for LIS-utdanning

For å bidra til at RegUt kan innfri formålet om kvalitet, samordning og harmonisering, er det opprettet råd for spesialistutdanning av leger for hver sykehusspesialitet tverregionalt og regionalt. ​

​​​​Informasjon om hvert enkelt RegUt

Last updated 12/16/2024