- Tradisjonell kreftbehandling blir gitt på bakgrunn av krefttype og hvor i kroppen kreften kommer ifra. Men det er nå god behandling tilgjengelig som baserer seg på funn av spesifikke genendringer i svulstvevet til den enkelte pasient. Derfor har gentesting og påfølgende skreddersøm av behandling blitt en mer målrettet og effektiv måte å behandle kreft på, sier Anne Pernille Harlem Dyrbekk, patolog ved Sykehuset i Vestfold og prosjektleder for kartleggingsfasen av NGS-prosjektet i NorPreM.
NGS står for Next Generation Screening, og er en metode for å tilby såkalt genpanel-testing – altså testing av et bredt utvalg gener som kan ha påvirke hvilke kreftbehandling pasienten får tilbud om.

- Vi fant at det er store forskjeller i tilbudet om gentesting rundt omkring i landet. Denne forskjellen skal vi nå jobbe for å redusere, slik at en kreftpasient i Berlevåg får tilgang til den samme testingen og behandlingen som f.eks. her i Tønsberg, sier Dyrbekk.
- Den første fasen av prosjektet handlet om å kartlegge tilbudet rundt omkring i landet, og å avdekke ulikheter. Nå starter den neste fasen, nemlig å jobbe for å standardisere tilbudet og redusere uønsket forskjellsbehandling, konkluderer hun.