Videreutvikling av felles kurspakke for spesialistutdanninger med felles indremedisinske læringsmål (FIM/del 2)
Et arbeidsutvalg med representasjon fra involverte spesialiteter og YLF jobber sammen med spesialitetskontakt RegUt HSØ for å sette sammen en kursrekke som møter legenes kompetansebehov og gir best mulig læringsutbytte.

Spesialiteter med felles indremedisinske læringsmål (FIM/del 2)
Spesialistutdanning i akutt- og mottaksmedisin, blodsykdommer, endokrinologi, fordøyelsessykdommer, geriatri, hjertesykdommer, indremedisin, infeksjonssykdommer, lungesykdommer og nyresykdommer har felles læringsmål som beskriver breddekompetansen som kreves for å bli godkjent spesialist i disse spesialitetene. I spesialistforskriften ligger læringsmålene under overskriften Felles læringsmål for indremedisinske spesialiteter (del 2), forkortet som FIM.
Arbeidsutvalgets sammensetning og mål
Den viktigste delen av spesialistutdanningen skjer gjennom klinisk praksis, supervisjon og veiledning i utdanningsvirksomhetene. Et arbeidsutvalg med spesialister fra hver av de involverte spesialitetene jobber sammen med RegUt HSØ for å videreutvikle kursene som skal gi et teoretisk bidrag til felleskompetansen. Målet er kurs som i enda større grad er relevante for leger i spesialisering i alle ti spesialiteter, gir en god start på utdanningen, løfter frem breddeperspektivet, bidrar til tverregional harmonisering og gir styrket vaktkompetanse. Undervisningen skal aktivere deltakerne, være klinisk rettet og utgjøre en samlet helhet som bygger videre på kunnskap og ferdigheter fra medisinstudiet og første del av spesialistutdanningen.
Plan for implementering
Tentativ plan er at kursene arrangeres i ny versjon fra 2025/2026. Spesialistene i arbeidsutvalget er oppnevnt i samarbeid mellom de regionale rådene for spesialistutdanning og aktive FIM-kursledere for sin respektive spesialitet. YLFs representant er oppnevnt av YLF sentralt. Arbeidet er forankret i ledelsen i de fire regionale helseforetakene. RegUt legger til rette for videreutviklingen, i kraft av sitt ansvar som spesialitetskontakt.
Har du innspill?
Kontakt gjerne RegUt HSØ: regutpost@ous-hf.no