Send oss en tilbakemelding!
Roller og ansvar for spesialistutdanning i spesialisthelsetjenesten
Spesialistforskriften beskriver roller og ansvar for spesialistutdanningen i spesialisthelsetjenesten for tre parter, i tillegg til lege i spesialisering. Helsedirektoratet ivaretar myndighetsansvaret, de regionale helseforetakene har sørge-for-ansvaret og Legeforeningens spesialitetskomiteer kan rådgi Helsedirektoratet. LIS har ansvaret for egen læring.
Helsedirektoratet
- skal følge med på helheten og kvaliteten i spesialistutdanningen
- kan fastsette endringer i læringsmål
- kan gi anbefalinger om læringsaktiviteter og om vurderingsformer
- fatter vedtak om spesialistgodkjenning og godkjenning av utdanningsvirksomheter
Helsedirektoratet har utviklet en digital opplæringsressurs om spesialistutdanning for leger: DigLIS. DigLIS er for deg som er engasjert eller interessert i den nye utdanningen for legespesialister i Norge. I ressursen finner du både enkle animasjonsfilmer, digitale historier og et stort utvalg av spørsmål og svar, begreper og ressurser, og lenker til videre lesning og fordypning.
De regionale helseforetakene
- skal sørge for at regionens behov for utdanning av spesialister til spesialisthelsetjenesten blir dekket, blant annet ved å sørge for:
- at det er tilstrekkelig med stillinger for å sikre nødvendig tilgang på spesialister
- at det tilbys stillinger for å kunne ta sykehusdelen av utdanningens første del
- at det legges til rette for helhetlige utdanningsløp for utdanningens andre og tredje del i sykehusspesialitetene på tvers av helseforetak, private aktører, andre aktuelle aktører og eventuelle læringsarenaer i primærhelsetjenesten
- at det opprettes regionale utdanningssentre som skal ha ansvar for å utvikle og gjennomføre læringsaktiviteter
- samarbeid med andre regionale helseforetak for å bidra til en samordnet og harmonisert utdanning i hele landet
Godkjente utdanningsvirksomheter
En godkjent utdanningsvirksomhet er et helseforetak, privat sykehus, privat rusinstitusjon, laboratorium eller annen virksomhet som er godkjent for å kunne tilby utdanning i en eller flere medisinske spesialiteter. En godkjent utdanningsvirksomhet skal sørge for at utdanningen av spesialister i virksomheten skjer innen faglig forsvarlige rammer og på en måte som sikrer tilstrekkelig kvalitet og gjennomstrømning i utdanningsløpet. Kravene til godkjente utdanningsvirksomheter er beskrevet i spesialistforskriftens § 22.
Regionale utdanningssentre for leger i spesialisering
På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har de regionale helseforetakene opprettet et regionalt utdanningssenter for leger i spesialisering (RegUt) ved hvert regionsykehus, for å ivareta læringsaktiviteter og andre oppgaver i ny ordning for legenes spesialistutdanning.
Formålet med de regionale utdanningssentrene er:
- Bedre kvalitet, effektivitet, forutsigbarhet og progresjon i utdanningsløpene
- Bedre kvalitet på utdanningen gjennom å etablere et godt samarbeid om utdanningsløp, læringsaktiviteter, veiledning og kompetansevurdering slik at en oppnår et likeverdig utdanningstilbud regionalt og nasjonalt
Legeforeningens spesialitetskomiteer
- kan gi faglige råd til Helsedirektoratet i saker om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning
- skal bli bedt om råd ved:
- utarbeidelse av forslag til endringer i læringsmål og anbefalinger om læringsaktiviteter
- godkjenning og vurdering av utdanningsvirksomheter
Lege i spesialisering
- har ansvaret for egen læring, blant annet ved å følge opp den individuelle utdanningsplanen
Læringsmål patologi og felles kompetansemål
Hva er et læringsmål?
I spesialistforskriften defineres læringsmål som hva en lege skal forstå, kunne og være i stand til å utføre og gjennomføre etter endt læringsprosess og spesialistutdanning. Læringsmålene skal beskrive de generelle kravene til kompetanse som læringen skal resultere i. Hvert læringsmål inneholder krav til kunnskap og/eller ferdigheter, og spesifiserer også nivået på den kompetansen som skal oppnås.
Hva sier forskriften om læringsmålene i din spesialitet?
Spesialistforskriften regulerer læringsmålene for de ulike spesialistutdanningene og definerer kravene som stilles for spesialistgodkjenning.
For å godkjennes som spesialist i din spesialitet, må du oppfylle kravene til kompetanse innen flere sett læringsmål:
- Læringsmål i utdanningens første del*
(spesialistforskriftens vedlegg 2, del A) - Felles kompetansemål
(spesialistforskriftens vedlegg 2, del A) - Spesifikke læringsmål for din spesialitet (LIS3)
(spesialistforskriftens vedlegg 2, del B)
*Turnustjeneste fullført etter reglene i gammel ordning for spesialistutdanning er sidestilt med utdanningens første del (LIS1) i ny ordning.
I spesialistforskriften ligger læringsmålene for alle spesialitetene i vedlegg 2, som du finner her:
Forskrift om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for leger og tannleger (spesialistforskriften)
Helsedirektoratet har laget oversikter over læringsmålene i patologi og felles kompetansemål som du finner her:
Anbefalinger om læringsaktiviteter i patologi
Hva er en læringsaktivitet?
Læring skjer kontinuerlig gjennom daglig praksis. I spesialistutdanningen brukes begrepet læringsaktivitet om en definert og strukturert aktivitet som gjennomføres med sikte på å oppnå læringsmål, som f.eks. kurs, gjennomføring av bestemte prosedyrer, internundervisning og litteraturgjennomgang.
Hva menes med lokale, regionale og nasjonale læringsaktiviteter?
Den enkelte utdanningsvirksomhet velger selv hvilke lokale læringsaktiviteter de legger opp til i sine utdanningsplaner. For enkelte spesialiteter er de lokale aktivitetene samordnet regionalt. Anbefalingene som gis av Helsedirektoratet er rettet mot alle utdanningsvirksomheter og gjelder således nasjonalt.
Hva innebærer det at en læringsaktivitet er anbefalt av Helsedirektoratet?
Helse- og omsorgsdepartementet utdyper hva som menes med anbefalinger om læringsaktiviteter i sine kommentarer til spesialistforskriften: Helsedirektoratet fastsetter anbefalinger om læringsaktiviteter, jf. § 3 andre ledd. Disse angir hvordan utdanningsvirksomhetene bør innrette seg. De bør som et utgangspunkt legges til grunn av virksomhetene. Virksomhetene vil imidlertid kunne ha gode grunner for å velge andre løsninger, og er da ikke bundet til å følge anbefalingene.
Læringsaktiviteter i individuell utdanningsplan
I Veileder for kompetansevurdering av leger i spesialisering anbefaler Helsedirektoratet at den individuelle utdanningsplanen for LIS kan tilpasses etter vurdering av den enkeltes kompetanse: For eksempel er det for spesialiteter som har nasjonalt anbefalte prosedyrer, lagt inn et minimum antall repetisjoner per prosedyre. Dersom en kompetansevurdering tilsier at LIS-en vil trenge flere repetisjoner enn den anbefalte mengden, kan informasjon om dette legges inn i Kompetanseportalen.
Hva er de regionale utdanningssentrenes ansvar for nasjonalt anbefalte læringsaktiviteter?
De regionale utdanningssentrene sørger for utvikling og gjennomføring av kurs som anbefales av Helsedirektoratet. De fleste kursene arrangeres av de regionale utdanningssentrene, med kursledere og kurskomiteer oppnevnt av det regionale utdanningssenteret som har fagkontaktansvar for spesialiteten. Enkelte kurs arrangeres av eksterne aktører, f.eks. tverrfaglige kompetansemiljøer i Norge eller utenlandske arrangører for internasjonalt sertifiserte kurs.
De nasjonalt anbefalte prosedyrene gjennomføres hovedsakelig lokalt i utdanningsvirksomhetene. De regionale utdanningssentrenes rolle i ivaretakelse av prosedyrene er først og fremst å bistå gjennom de regionale rådene med faglige innspill til prosedyrebeskrivelsene i Kompetanseportalen. For det fåtallet prosedyrer som gjennomføres utenom utdanningsvirksomhetene, kan rollen være større.
Helsedirektoratet anbefaler følgende læringsaktiviteter for å oppnå spesialistkompetanse i patologi:
Om nasjonalt anbefalte kurs i patologi
Eksfoliativ cytologi med punksjonscytologi
Kurset gir en grundig innføring i diagnostiske kriterier og praktisk cytologisk diagnostikk innen de emneområdene som behandles. Etter endt kurs og bestått kursprøve skal kandidaten være i stand til å diagnostisere vanlige typer benigne og maligne lesjoner innen eksfoliativ cytologisk diagnostikk og selekterte områder av punksjonscytologi.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Cervix og vaginalcytologi
PAT-159 Cervixcytologisk diagnostikk
Ikke-gynekologisk exfoliativ og finnålsaspirasjonscytologi
PAT-166 Ikke-gynekologisk cytologi
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi oss i RegUt HN beskjed.
Obduksjonspatologi og rettsmedisin
Etter endt kurs skal deltakerne:
- Ha god kjennskap til lover og regler som gjelder for obduksjon og meldeplikter ved dødsfall
- Være i stand til formulere oppsett av dødsårsaker på dødsmeldingen og forstå betydningen av dette
- Ha god kjennskap til prosedyrer og rutiner for obduksjon, herunder organdisseksjon, bruk av supplerende undersøkelser, formulering av obduksjonsrapport og relevant HMS ved obduksjon
- Kjenne til forskjeller mellom medisinsk og rettsmedisinsk obduksjon, skadebeskrivelse og vurdering av dødstegn
- Kjenne til rettspatologisk sakkyndigerklæring, den sakkyndiges rolle i retten og funksjonen til Den rettsmedisinske kommisjon
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Obduksjoner
PAT-173 Voksenobduksjon,obduksjonsrapport og resultatformidling
PAT-174 Lover og forskrifter for dødsfall og obduksjon
PAT-175 Legeerklæring om dødsfall (dødsattest)
PAT-176 Meldeplikter
PAT-177 Rådgivning om behov for obduksjon, meldeplikt og rekvisisjon
PAT-178 Klinisk journal - vurdering av patologisk-anatomiske funn ved obduksjon
PAT-180 Tilleggsundersøkelser ved obduksjon
PAT-181 Rettsmedisinske og medisinske obduksjoner
PAT-182 Rettspatologisk sakkyndighetserklæring, sakkyndiges rolle i retten
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi oss i RegUt HN beskjed.
Klinisk molekylærpatologi
Etter endt kurs skal deltakerne ha lært prinsippene for de viktigste molekylærbiologiske metodene som brukes i diagnostisk patologi. Videre skal man ha fått kunnskap om hvordan disse molekylære undersøkelsene brukes i patologilaboratoriet ved ulike svulsttyper. Deltakerne skal også ha fått innsikt i å vurdere ulike molekylærpatologiske problemstillinger gjennom eksempler hentet fra klinisk-patologisk praksis.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Molekylærpatologi
PAT-184 Molekylære analyser - diagnostikk av neoplasier
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi oss i RegUt HN beskjed.
Minumun 8 organspesifikke patologikurs
Alle organkurs er lagt til læringsmål PAT-001, dokumentasjon legges der.
Det arrangeres ca. seks organkurs per år, dvs hvert kurs går ca. hvert tredje år. Innen flere av fagområdene arrangeres to ulike kurs.
For spesialiteten hud- og veneriske sykdommer arrangeres kurset "Dermatopatologi" årlig, som også kan tas av LIS i patologi.
Du kan velge organspesifikke patologikurs innen følgende fagområder:
Hudpatologi
De to kursene innen dette fagområdet bidrar til oppnåelse av de samme læringsmålene.
Hudpatologi - Epiteliale neoplasier i hud
Etter endt kurs skal deltakerne ha kjennskap til benigne og maligne epiteliale neoplasier og kunne diagnostisere de vanligste lesjonene og svulstene.
Før kurset skal alle deltagere få en digital snittkasse som vil dekke de hyppigste epiteliale tumores.
Gjennom kursdagene skal deltagerne lære om de hoveddiagnostiske kriteriene og de viktige differensiale diagnosene. Det blir også fokus på den nye WHO klassifikasjonen med implementering av immunhistokjemiske og molekulærgenetiske teknikker i diagnostikken av epiteliale hud neoplasier.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Hud
PAT-009 Sykdommer i hud
PAT-010 Inflammatoriske tilstander
PAT-011 Epiteliale prekankroser
PAT-012 Epiteliale neoplasier og hyperplasier - benigne
PAT-013 Nævi og melanocyttproliferasjoner - benigne
PAT-014 Mesenchymale neoplasier -benigne
PAT-015 Epiteliale neoplasier - maligne
PAT-016 Malignt melanom - maligne melanocyttproliferasjoner
PAT-017 Maligne mesenchymale neoplasier, lymfoide og myeloproliferative sykdommer
PAT-018 Metastaser til hud
PAT-019 Dermatitter og dermatoser - sjeldne
PAT-020 Neoplasier i hud - sjeldne
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Hudpatologi - Melanocyttlesjoner
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Hud
PAT-009 Sykdommer i hud
PAT-010 Inflammatoriske tilstander
PAT-011 Epiteliale prekankroser
PAT-012 Epiteliale neoplasier og hyperplasier - benigne
PAT-013 Nævi og melanocyttproliferasjoner - benigne
PAT-014 Mesenchymale neoplasier -benigne
PAT-015 Epiteliale neoplasier - maligne
PAT-016 Malignt melanom - maligne melanocyttproliferasjoner
PAT-017 Maligne mesenchymale neoplasier, lymfoide og myeloproliferative sykdommer
PAT-018 Metastaser til hud
PAT-019 Dermatitter og dermatoser - sjeldne
PAT-020 Neoplasier i hud - sjeldne
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Perinatal- og placentapatologi
De to kursene innen dette fagområdet bidrar til oppnåelse av de samme læringsmålene.
Perinatal og fosterpatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Placenta med fosterhinne og navlesnor
PAT-118 Placentas normale utvikling og funksjon - påvirkning fra mor og foster/barn
PAT-119 Sirkulasjonsforstyrrelser, inflammatoriske tilstander og modnings-/utviklingsforstyrrelser
PAT-120 Trofoblastsykdom
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Placentapatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Placenta med fosterhinne og navlesnor
PAT-118 Placentas normale utvikling og funksjon - påvirkning fra mor og foster/barn
PAT-119 Sirkulasjonsforstyrrelser, inflammatoriske tilstander og modnings-/utviklingsforstyrrelser
PAT-120 Trofoblastsykdom
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Bryst og endokrinpatologi
Mammapatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Brystpatologi
PAT-021 Sykdommer i bryst
PAT-022 Ikke-neoplastiske forandringer
PAT-023 Epiteliale neoplasier - benigne
PAT-024 Epiteliale neoplasier - premaligne og maligne
PAT-025 Fibroepiteliale neoplasier - benigne og maligne
PAT-026 Stromale neoplasier - benigne og maligne
PAT-027 Metastaser i bryst
PAT-028 Ikke-epiteliale maligne neoplasier
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Nevropatologi
Nevropatologi
Dette er samme kurs som tas av LIS i nevrologi.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Sentralnervesystemet
PAT-133 Sykdommer i sentralnervesystemet
PAT-134 Cerebrovaskulære sykdommer - Inflammatoriske tilstander i hjerne og hinner
PAT-135 Blødning i hjerne og hjernehinner
PAT-136 Metastaser i sentralnervesystemet
PAT-137 Hypoksiforandringer i hjernen
PAT-138 Neoplasier - primære
PAT-139 Nevrodegenerative tilstander
PAT-140 Demyeliniserende sykdommer
PAT-141 Nevromuskulære sykdommer, perifere nervesykdommer
PAT-142 Misdannelser i sentralnervesystemet
Nevroonkologi
NEV-034 Svulster i nervesystemet
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Lungepatologi
Lungepatologi
Etter kurset skal kursdeltakerne ha kjennskap til de vanligste benigne, premaligne og maligne tilstandene i lunge og pleura. Kursdeltakerne skal også kunne skille de vanligste premaligne og maligne epiteliale tilstandene fra hverandre, ha mikroskopisk undersøkelse, samt ha inngående kunnskap om immunhistokjemiske markører som vert brukt for å skille mellom ulike karsinom, samt immunhistokjemiske markører som er påkrevd ifht videre behandling av pasienten. Kursdeltakerne skal også ha kjennskap til hva molekylære undersøkinger som er påkrevd ihht nasjonale retningslinjer, kva for molekylære metoder som er aktuelle å bruke samt ha kjennskap til handtering av prøvematerialet og faktorer som kan påvirke resultatet av molekylære analyser.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Lunge og pleura
PAT-046 Sykdommer i lunger, bronkier og pleura
PAT-047 Benigne, premaligne og maligne tilstander
PAT-048 Infarkt i lunge og pleura
PAT-049 Granulomatøs betennelse
PAT-050 Neoplasier og metastaser
PAT-051 Klassifikasjon av interstitiell lungesykdom
PAT-052 Avleiringssykdommer og pneumokonioser
PAT-053 Vaskulitter
PAT-054 Akutte lungeskader
PAT-055 Arbeidsrelaterte lungesykdommer
PAT-056 Obduksjon - tilstander som ofte sees
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Hematopatologi
Hematopatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Lymfoid og bloddannende organ
PAT-143 Biologi og histologi, benigne og reaktive tilstander og maligne sykdommer
PAT-144 Infeksiøse og inflammatoriske tilstander
PAT-145 Lymfoid hyperplasi, lymfom og plasmacelleneoplasi
PAT-146 Metastaser til lymfoide organer
PAT-147 Lymfomer og leukemier
PAT-148 Molekylærgenetiske teknikker i lymfomdiagnostikk
PAT-149 Sjeldne lymfomer og leukemier
PAT-150 Reaktive tilstander, myeloproliferative sykdommer og myelodysplasi i beinmarg
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Uropatologi
Nyre-,urinveier- og penispatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Nyrer og urinveier
PAT-083 Sykdommer i nyrer og urinveier
PAT-084 Neoplasier - nyrer, voksne
PAT-085 Infeksiøse forandringer i nyre
PAT-086 Benign nefrosklerose, hypertensiv nefropati og diabetisk nefropati
PAT-087 Inflammatoriske tilstander
PAT-088 Neoplasier - benigne, premaligne og maligne
PAT-089 Neoplasier (sjeldne) - voksne
PAT-090 Neoplasier - barn
PAT-091 Misdannelser
PAT-092 Nyrebiopsier
Binyre
PAT-121 Sykdommer i binyrer
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Prostata- og testispatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Mannlige genetalia
PAT-093 Sykdommer i mannlige genitalia
PAT-094 Prostatitt
PAT-095 Neoplasier i prostata
PAT-096 Inflammatoriske tilstander
PAT-097 Neoplasier i testis
PAT-098 Inflammatoriske tilstander på penis
PAT-099 Neoplasier på penis
PAT-100 Subklassifisere non-senomer
PAT-101 Neoplasier - sjeldnere
PAT-102 Medfødte misdannelser
PAT-103 Fertilitetsbedømmelse i testisbiopsier
Binyre
PAT-121 Sykdommer i binyrer
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Ben- og bløtvevspatologi
Benpatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Bein og ledd
PAT-029 Vanligste sykdommer i bein og ledd
PAT-030 Reaktive, inflammatoriske og degenerative forandringer
PAT-031 Skjelettmetastaser
PAT-032 Ben- og bruskneoplasier - benigne og maligne
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Bløtvevspatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Bløtvev
PAT-033 Sykdommer i bløtvev
PAT-034 Fibroblastiske og myofibroblastiske proliferasjoner - benigne
PAT-035 Fibrohistiocytære neoplasier - benigne
PAT-036 Lipomatøse neoplasier - benigne
PAT-037 Leiomyomatøse neoplasier - benigne og maligne
PAT-038 Karneoplasier - benigne
PAT-039 Nerve- og nerveskjedeneoplasier - benigne
PAT-040 Gastrointestinal stromal tumor (GIST)
PAT-041 Fibrohistiocytære neoplasier - maligne
PAT-042 Karneoplasier og karmalformasjoner - maligne
PAT-043 Nerve- og nerveskjedeneoplasier - maligne
PAT-044 Lipomatøse neoplasier - maligne
PAT-045 Leiomyomatøse neoplasier - sjeldne benigne og maligne
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Gynekologisk patologi
De to kursene innen dette fagområdet bidrar til oppnåelse av de samme læringsmålene.
Vulva-/cervix- og uteruspatologi
Etter kurset skal LIS kunne
- identifisere de vanligste sykelige tilstander, forstadier og maligne svulster i vulva, vagina, cervix og corpus uteri og skille de fra aktuelle differensialdiagnoser
- kjenne de differensialdiagnostiske overveielsene ved bruk av relevante immunhistokjemiske og molekylære undersøkelser
- beskrive utfordringer ved histologisk tolkning av biopsimateriale
- praktisk håndtering av biopsimateriale med inadekvat eller sparsomt materiale
- formidle nødvendig informasjon vedrørende funn i vagina, vulva, cervix og uterus til kliniker
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Kvinnelige genitalia
PAT-104 Sykdommer i kvinnelige genitalia
PAT-105 Inflammatoriske tilstander
PAT-106 Neoplasier i vulva og vagina
PAT-107 Inflammatoriske tilstander
PAT-108 Neoplasier i cervix
PAT-109 Inflammatoriske tilstander i uterus
PAT-110 Corpusutskrap
PAT-111 Neoplasier i uterus
PAT-112 Ikke-neoplastiske forandringer i tube
PAT-113 Neoplasier i tube - benigne, intraepiteliale og maligne
PAT-114 Ikke-neoplastiske forandringer i ovariet
PAT-115 Neoplasier i ovariet
PAT-116 Neoplasier - andre
PAT-117 Medfødte misdannelser
Cervix og vaginalcytologi
PAT-159 Cervixcytologisk diagnostikk
PAT-160 Cytologisk prøve
PAT-161 Sykliske og postmenopausale forandringer
PAT-162 Inflammatoriske og infeksiøse tilstander, metaplasier og atrofiske forandringer
PAT-163 Suspekte forandringer
PAT-164 Celleforandringer - lavgradige og høygradige
PAT-165 Neoplasier i vagina og cervix - maligne
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Ovariepatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Kvinnelige genitalia
PAT-104 Sykdommer i kvinnelige genitalia
PAT-105 Inflammatoriske tilstander
PAT-106 Neoplasier i vulva og vagina
PAT-107 Inflammatoriske tilstander
PAT-108 Neoplasier i cervix
PAT-109 Inflammatoriske tilstander i uterus
PAT-110 Corpusutskrap
PAT-111 Neoplasier i uterus
PAT-112 Ikke-neoplastiske forandringer i tube
PAT-113 Neoplasier i tube - benigne, intraepiteliale og maligne
PAT-114 Ikke-neoplastiske forandringer i ovariet
PAT-115 Neoplasier i ovariet
PAT-116 Neoplasier - andre
PAT-117 Medfødte misdannelser
Cervix og vaginalcytologi
PAT-159 Cervixcytologisk diagnostikk
PAT-160 Cytologisk prøve
PAT-161 Sykliske og postmenopausale forandringer
PAT-162 Inflammatoriske og infeksiøse tilstander, metaplasier og atrofiske forandringer
PAT-163 Suspekte forandringer
PAT-164 Celleforandringer - lavgradige og høygradige
PAT-165 Neoplasier i vagina og cervix - maligne
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Øre-nese-halspatologi
Øre- nese-halspatologi
Etter endt kurs skal deltakerne ha kjennskap til benigne og maligne svulster og kunne diagnostisere de vanligste svulstene og ikke-neoplastiske tilstandene i disse anatomiske regionene.
Deltakerne skal også bli i stand til å diagnostisere vanlig forekommende tilstander som biopseres av ØNH-leger og tannleger, samt kjenne til muligheter og begrensninger ved bruken av cytologi i ØNH-diagnostikken.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Munnhule og øre, nese og hals
PAT-057 Sykdommer i munnhulen og ØNH-regionen
PAT-058 Inflammatoriske og reaktive tilstander i slimhinne og hud
PAT-059 Neoplasier - fra slimhinne og hud
PAT-060 Spyttkjertelneoplasier
PAT-061 Odontogene cyster
PAT-062 Neoplasier - sjeldne
PAT-063 Utviklingsavvik - misdannelser
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Thyroideapatologi
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Thyreoidea og parathyreoidea
PAT-126 Sykdommer i thyreoidea og parathyroidea
PAT-127 Thyreoiditter
PAT-128 Struma
PAT-129 Follikulært adenom - maligne neoplasier i thyreoidea
PAT-130 Hyperplasier og adenomer i parathyreoidea
PAT-131 Sjeldne thyreoiditter
PAT-132 Sjeldne neoplasier i parathyreoidea
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Gastrointestinal patologi (inkludert lever og pancreaspatologi)
Lever-, galleveier- og pankreaspatologi
Kurset baserer seg på gjennomgang av digitale histologiske snitt fra relevante sykdommer i forkant av kurset med innsending av diagnoseforslag fra kursdeltakerne. De digitale histologiske snittene vil bli gjennomgått sammen med andre sykdomseksempler i tematiske forelesninger under kurset.
Kursdeltaker skal etter kurset:
- Kunne utføre makroskopisk undersøkelse og snittuttak av operasjonspreparater fra lever, galleveier og pancreas i henhold til bruk av strukturert diagnostisk rapportering
- Kunne bruke de viktigeste spesialundersøkelser i diagnostikk av sykdommer i lever, galleveier og pancreas
- Kunne diagnostisere de vanligste sykdommer i galleblære og galleveier og ha kjennskap til sjeldne tilstander
- Kunne diagnostisere de vanligste hovedtyper av benigne og maligne svulster i lever og pancreas og ha kjennskap til de vanligste subtyper
- Kunne diagnostisere de vanligste ikke-neoplastiske sykdommer i lever og pancreas basert på operasjonspreparater
- Kunne beskrive mikroskopiske funn i nålebiopsier av ikke-neoplastiske sykdommer i lever og vurdere sannsynlige differensialdiagnoser basert på klinisk informasjon
- Ha kjennskap til transplantasjonspatologi i lever og pancreas
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Lever, galleveier og pankreas
PAT-064 Sykdommer i lever, galleveier og pankreas
PAT-065 Inflammatoriske tilstander
PAT-066 Neoplasier i lever
PAT-067 Levermetastaser
PAT-068 Neoplasier i pankreas
PAT-069 Neoplasier i galleblære
PAT-070 Dysplasi og in situ lesjoner i galleveier og pankreasganger
PAT-071 Infeksiøse og inflammatoriske tilstander i lever
PAT-072 Toksiske og metabolske leverskader
PAT-073 Transplantasjonspatologi
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Patologi i mage- og tarmsystem
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell diagnostisk patologikompetanse
PAT-001 Histologipreparater
Mage- og tarmsystemet
PAT-074 Sykdommer i mage- og tarmsystemet
PAT-075 Inflammatoriske tilstander
PAT-076 Infeksiøse tilstander
PAT-077 Sirkulasjonsforstyrrelser
PAT-078 Neoplasier - benigne, premaligne og maligne
PAT-079 Vaskulære lesjoner
PAT-080 Nevromuskulære tarmsykdommer
PAT-081 Parasitter og innvollsorm
PAT-082 Misdannelser/anomalier
Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.
Ikke-neoplastisk nyrepatologi
Under utvikling.
Mer informasjon kommer.
Om nasjonalt anbefalt kurs i administrasjon og ledelse
Helsedirektoratet anbefaler kurs i administrasjon og ledelse for LIS i alle spesialiteter unntatt arbeidsmedisin, allmennmedisin og samfunnsmedisin. Kurset bidrar til kompetanse i flere av læringsmålene i felles kompetansemål. Du finner mer informasjon om kurset her:
Plan for gjennomføring av nasjonalt anbefalte kurs i patologi
Her finner du langtidsplan/normalfrekvens for kursene som anbefales for spesialistutdanning i patologi. Oversikten viser hvor ofte og i hvilke regioner kurs planlegges over en seks års periode. Planen oppdateres så fort tid og sted er avklart med kursleder og publisert i kurskatalogen, senest seks måneder før oppstart.
Kurs som er klare til påmelding finner du under «Annonserte kurs for LIS i patologi» lenger ned på siden.
Her finner du informasjon til LIS om kurs.
Har du spørsmål til gjennomføring av annonserte kurs, ta kontakt med RegUt i regionen kurset skal arrangeres i.
Har du innspill til langtidsplan/normalfrekvens for kurs i patologi, ta kontakt med RegUt HN.
Annonsering av kurs i kurskatalogen for LIS i patologi
Målet er at kurs annonseres senest seks måneder før kursstart, med tre måneders påmeldingsfrist.